Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Tadeusz Trziszka otrzymał tytuł doktora honoris causa Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Przyznanie prof. Trziszce tytułu doktora honoris causa to efekt długoletniej współpracy profesora z Uniwersytetem Medycznym i wspólnych projektów naukowych.
„Prof. Tadeusz Trziszka jest inicjatorem wielu projektów realizowanych wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy i Medyczny. Największym dotychczasowym sukcesem tej współpracy był zakończony w 2018 roku projekt OVOCURA. Jego efekty – nowe technologie i biosubstancje, mające służyć poprawie jakości życia oraz prewencji i terapii, są właśnie komercjalizowane” – powiedziała Katarzyna Szulik z biura prasowego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Dodała, że uczelnie wiążą także duże nadzieje z realizowanym aktualnie programem „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”.
Rzeczniczka prasowa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UP) Jolanta Cianciara zwróciła uwagę, że prof. Trziszka od lat wprowadza do dyskursu naukowego i publicznego w Polsce pojęcie żywności funkcjonalnej i wyspecjalizowanej o znaczeniu prozdrowotnym. Jak podkreśla sam profesor Trziszka, „to, jaką żywność jemy decyduje o zdrowiu poszczególnych osób, ale także wpływa na to co nazywamy zdrowiem publicznym”. Zdaniem profesora, podstawowe globalne problemy, z którymi musi zmierzyć się także Polska, to wyżywienie ludzi (wg ONZ do 2050 roku 2,5-krotnie trzeba zwiększyć produkcję żywności) oraz zdrowie populacji. „Polska ma potencjał, który można uruchomić w walce z tymi problemami i znacząco wpłynąć na jakość życia tu w kraju, ale także wykorzystać ten potencjał do wzmocnienia naszej pozycji w świecie” – podkreśla profesor.
Jak powiedziała rzeczniczka UP, jednym z praktycznych pomysłów prof. Trziszki jest program społeczno-gospodarczy prowadzący do utworzenia na Dolnym Śląsku Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia. Docelowo program ten ma doprowadzić m.in. do produkcji żywności nowej generacji o znaczeniu profilaktycznym wobec chorób cywilizacyjnych, a także do rozwoju technologii pozwalających pozyskać i przetworzyć naturalne źródła surowców rolnych i biotechnologicznych w produkty żywnościowe i lecznicze.
"Prof. Trziszka jest autorem kilkuset prac naukowych z zakresu technologii żywności, ekspertem technologii produkcji drobiu i jaj. Podejmowana przez profesora problematyka badawcza obejmuje zagadnienia związane z chemią i technologią żywności ze szczególnym uwzględnieniem izolacji i zastosowań fosfolipidów z żółtka jaj, a także procesów związanych z enzymatyczną hydrolizą" – podała rzeczniczka.
Panu Profesorowi składamy najserdeczniejsze wyrazy uznania i gratulacje!
Zespół "Perspektyw"
Źródło: PAP - Nauka w Polsce, Agata Tomczyńska